De Seksuoloog

Mijn naam is Yvonne van Baardwijk. Sinds 2000 ben ik werkzaam op het gebied van seksuele gezondheid. Ik heb gewerkt als seksueel voorlichter bij de Rutgers WPF. Daarnaast ben ik actief geweest in West en Zuid-Afrika als coördinator van diverse HIV-preventie programma's.

In 2007 heb ik de Counseling opleiding Seksuologie afgerond en ben ik gestart met het counselen van mensen met seksuele problemen. De opleiding is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie NVVS. Naast deze opleiding heb ik mij gespecialiseerd in Rationeel Emotieve Therapie. {tip Iedereen heeft irrationele ideeen. Dat zijn niet-helpende gedachtes/ ideeen die uitgaan van gevoel i.p.v. verstand. RET kenmerkt zich door de praktische insteek; RET is gericht op de toekomst en de oplossing. RET (Rationeel Emotieve Therapie) is een vorm van cognitieve therapie. Irrationele ideeën worden onderzocht, en omgezet naar rationele ideeën. Dit heeft een positieve uitwerking op je gedrag en handelen.}RET{/tip} is een vorm van cognitieve therapie. Ik heb ruime ervaring met systemisch werken met stellen. Een seksueel probleem heeft immers veel invloed op de relatie en vice versa.

In 2013 heb ik de opleiding tot Consulent Seksuele Gezondheid afgerond. Naast het counselen van mensen, ben ik opgeleid om te trainen/voor te lichten en visie en beleid te ontwikkelen m.b.t. seksualiteit binnen instellingen.

In Afrika heb ik ervaren dat er gemakkelijk en open over seksualiteit gesproken. Seks wordt gezien als iets dat fijn en prettig is. Seksualiteit wordt onderling gemakkelijk besproken; zowel als het goed gaat maar ook wanneer het minder goed gaat.

In die zin is de wijze waarop seksualiteit wordt besproken in Afrika nog altijd een grote inspiratiebron voor mij. Ik creëer tijdens de counseling een veilige sfeer zodat jullie op een prettige manier jullie wensen en verwachingen durven te bespreken. Zo kunnen we onderzoeken wat er nodig is om seksualiteit weer op een positieve manier te beleven.

Testimonial van Anne en Mark:

Wij hebben de coaching van Yvonne als heel prettig ervaren. Ze weet een open sfeer te creëren, waarin er ruimte is om gevoelens bespreekbaar te maken. Yvonne luistert naar beide partners zonder te oordelen en weet haar aandacht goed over beiden te verdelen. De oefeningen zijn praktisch en laagdrempelig en hielpen ons inzicht te krijgen in onze eigen ideeën en gevoelens over seksualiteit. Daarnaast hebben de sessies met Yvonne ook bijgedragen aan een verbetering van onze algehele communicatie. Er is nu meer begrip voor elkaar en geduld om zaken bespreekbaar te maken. Yvonne heeft ons, zowel individueel als samen, verder gebracht in onze (seksuele) communicatie, waardoor wij weer vertrouwen hebben in onze gezamenlijke toekomst!